Zapraszam!!!
Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie
Składniki:
* 3 jajka
* 185 ml oliwy z oliwek
* 5 łyżek bułki tartej
* 4 piersi kurczaka
* 2 łyżki odsączonych kaparów
* 1 łyżka musztardy sarepskiej
* 60 g świeżej bazylii z łodygami
* 2 łyżki tartego parmezanu
* sól i pieprz do smaku
* Do przybrania:
* 1 cytryna
* 150 g rucoli
* 1 łyżka octu balsamicznego
Dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić:
1. Ugotuj 1 jajko na twardo. (Zacznij od zimnej wody, żeby nie pękło.) Możesz do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej.
2. Zahartuj ugotowane jajko pod zimną wodą i obierz je ze skorupki.
3. Zmiksuj kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu.
4. Na każdej piersi kurczaka połóż folię i rozbij ją delikatnie tłuczkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Roztrzep 2 jajka w misce. W drugiej miseczce wymieszaj 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką. To będzie panierka dla kurczaka.
6. Wymocz piersi w jajku z każdej strony i obtocz je kilka razy w bułce z parmezanem.
7. Usmaż eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor.
8. Przełóż mięso na talerz. Polej zielonym sosem. Podawaj z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.
Ochyda Smacznego!
Offline