Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie Składniki: * 3 jajka * 185 ml oliwy z oliwek * 5 łyżek bułki tartej * 4 piersi kurczaka * 2 łyżki odsączonych kaparów * 1 łyżka musztardy sarepskiej * 60 g świeżej bazylii z łodygami * 2 łyżki tartego parmezanu * sól i pieprz do smaku * Do przybrania: * 1 cytryna * 150 g rucoli * 1 łyżka octu balsamicznego
Dla 4 osób. Czas przygotowania: 30 min.
Jak to zrobić: 1. Ugotuj 1 jajko na twardo. (Zacznij od zimnej wody, żeby nie pękło.) Możesz do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej. 2. Zahartuj ugotowane jajko pod zimną wodą i obierz je ze skorupki. 3. Zmiksuj kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu. 4. Na każdej piersi kurczaka połóż folię i rozbij ją delikatnie tłuczkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 5. Roztrzep 2 jajka w misce. W drugiej miseczce wymieszaj 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką. To będzie panierka dla kurczaka. 6. Wymocz piersi w jajku z każdej strony i obtocz je kilka razy w bułce z parmezanem. 7. Usmaż eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor. 8. Przełóż mięso na talerz. Polej zielonym sosem. Podawaj z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.
Ochyda Smacznego!
|