Zapraszam!!!
Piersi z kurczaka faszerowane z migdałowym kuskusem
Składniki:
* 100 g kuskusu
* 2 cebule czerwone
* 2 łyżki oleju z pestek winogron
* 40 g płatków migdałów
* 1 ząbek czosnku posiekany
* 1 łyżka mięsistych rodzynek sułtańskich
* szczypta cynamonu
* szczypta gałki muszkatołowej
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr
* sól, pieprz
* 4 duże piersi z kurczaka (pojedyńcze)
* oliwa z oliwek
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Jak to zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 210 st bez termoobiegu.
2. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Dodaj migdały, czosnek i rodzynki. Dodaj szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki . Dopraw mini kostką przyprawową oraz solą i pieprzem do smaku.
4. Rozetnij piersi tak, żeby powstała kieszonka. Dopraw piersi sola i pieprzem. Podsmaż bardzo szybko na gorącej oliwie. Nałóż nadzienie z kuskus i ułóż piersi w foremce do zapiekania. Piecz ok. 10-15 minut.
Bon appétit!
Offline