Piersi z kurczaka faszerowane z migdałowym kuskusem Składniki: * 100 g kuskusu * 2 cebule czerwone * 2 łyżki oleju z pestek winogron * 40 g płatków migdałów * 1 ząbek czosnku posiekany * 1 łyżka mięsistych rodzynek sułtańskich * szczypta cynamonu * szczypta gałki muszkatołowej * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr * sól, pieprz * 4 duże piersi z kurczaka (pojedyńcze) * oliwa z oliwek
Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 15 minut
Jak to zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 210 st bez termoobiegu. 2. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Dodaj migdały, czosnek i rodzynki. Dodaj szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki . Dopraw mini kostką przyprawową oraz solą i pieprzem do smaku. 4. Rozetnij piersi tak, żeby powstała kieszonka. Dopraw piersi sola i pieprzem. Podsmaż bardzo szybko na gorącej oliwie. Nałóż nadzienie z kuskus i ułóż piersi w foremce do zapiekania. Piecz ok. 10-15 minut. Bon appétit!
|