Zapraszam!!!
Kurczak upieczony w sianie
Składniki:
* 1 kurczak o wadze ok. 2 kg
* 3 łyżki posiekanego oregano, tymianku i rozmarynu
* 20g soli morskiej
* 20g świeżo utartego pieprzu
* 2 łyżki oliwy
* 30g masła
* 1 marchewka (obrana i pokrojona w drobną kostkę)
* 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
* 1 mały por (pokrojony w kostkę)
* 1 główka czosnku (w całości)
* 250g siana suszonego
* 4 liście laurowe
* 125ml wytrawnego wina
* 1 łyżka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
* 200ml wytrawnego wina
* 20g masła
Do tego przepisu potrzebny jest dobrej jakości wiejski kurczak.
Dla 4 osób Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia 1,5 godziny
Jak to zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Oczyść kurczaka i natrzyj ziołami, solą morską i pieprzem.
2. Kurczaka zwiąż sznurkiem spożywczym, albo zepnij specjalnymi szpilkami do pieczenia mięsa.
3. W dużym garnku (najlepiej żeliwnej ,,gęsiarce”, czyli po francusku cocotte), rozgrzej oliwę, a kiedy będzie gorąca dodaj masło i podsmaż na nim kurczaka ze wszystkich stron.
4. Wyjmij kurczaka z garnka i wrzuć na ten sam tłuszcz marchew, pora, cebulę i główkę czosnku. Podsmaż i przełóż do miski.
5. Na dnie garnka ułóż teraz 2/3 siana, wrzuć na nie podsmażone warzywa, liście laurowe. Ułóż kurczaka (piersiami do góry) i przykryj pozostałym sianem. 125 ml wina wymieszaj z kolorowym pieprzem i też dodaj do garnka. Przykryj szczelnie pokrywką i wstaw do piekarnika na 1,5 h.
6. Wyjmij kurczaka z garnka, oczyść z siana.
Sos:
7. Do garnka z sianem wlej 200 ml wina, zagotuj, przelej przez sitko i wlej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj sos, aż będzie gęsty, a na koniec dodaj do niego 20 g masła.
Gotowe!!!
Offline