Kurczak upieczony w sianie
Składniki: * 1 kurczak o wadze ok. 2 kg * 3 łyżki posiekanego oregano, tymianku i rozmarynu * 20g soli morskiej * 20g świeżo utartego pieprzu * 2 łyżki oliwy * 30g masła * 1 marchewka (obrana i pokrojona w drobną kostkę) * 1 mała cebula (pokrojona w kostkę) * 1 mały por (pokrojony w kostkę) * 1 główka czosnku (w całości) * 250g siana suszonego * 4 liście laurowe * 125ml wytrawnego wina * 1 łyżka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu * 200ml wytrawnego wina * 20g masła
Do tego przepisu potrzebny jest dobrej jakości wiejski kurczak.
Dla 4 osób Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia 1,5 godziny
Jak to zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Oczyść kurczaka i natrzyj ziołami, solą morską i pieprzem.
2. Kurczaka zwiąż sznurkiem spożywczym, albo zepnij specjalnymi szpilkami do pieczenia mięsa.
3. W dużym garnku (najlepiej żeliwnej ,,gęsiarce”, czyli po francusku cocotte), rozgrzej oliwę, a kiedy będzie gorąca dodaj masło i podsmaż na nim kurczaka ze wszystkich stron.
4. Wyjmij kurczaka z garnka i wrzuć na ten sam tłuszcz marchew, pora, cebulę i główkę czosnku. Podsmaż i przełóż do miski.
5. Na dnie garnka ułóż teraz 2/3 siana, wrzuć na nie podsmażone warzywa, liście laurowe. Ułóż kurczaka (piersiami do góry) i przykryj pozostałym sianem. 125 ml wina wymieszaj z kolorowym pieprzem i też dodaj do garnka. Przykryj szczelnie pokrywką i wstaw do piekarnika na 1,5 h.
6. Wyjmij kurczaka z garnka, oczyść z siana.
Sos:
7. Do garnka z sianem wlej 200 ml wina, zagotuj, przelej przez sitko i wlej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj sos, aż będzie gęsty, a na koniec dodaj do niego 20 g masła.
Gotowe!!!
|