Pascal Poprostu Gotuj!!!

Zapraszam!!!


  • Index
  •  » Mięso
  •  » Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie

#1 2008-09-07 21:21:25

rakuraku

Administrator

Zarejestrowany: 2008-09-07
Posty: 12
Punktów :   

Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie

Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie http://poprostugotuj.home.pl/files/cookbook_img1/eskalopki.jpg
Składniki:
    *  3 jajka
    * 185 ml oliwy z oliwek
    * 5 łyżek bułki tartej
    * 4 piersi kurczaka
    * 2 łyżki odsączonych kaparów
    * 1 łyżka musztardy sarepskiej
    * 60 g świeżej bazylii z łodygami
    * 2 łyżki tartego parmezanu
    * sól i pieprz do smaku
    * Do przybrania:
    * 1 cytryna
    * 150 g rucoli
    * 1 łyżka octu balsamicznego

Dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak to zrobić:
1. Ugotuj 1 jajko na twardo. (Zacznij od zimnej wody, żeby nie pękło.) Możesz do wody wsypać sól, wtedy zagotuje się szybciej.
2. Zahartuj ugotowane jajko pod zimną wodą i obierz je ze skorupki.
3. Zmiksuj kapary, posiekaną bazylię z łodygami, jajko na twardo, musztardę i łyżkę stołową parmezanu. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo 5 łyżek oliwy aż do otrzymania gęstego zielonego sosu.
4. Na każdej piersi kurczaka połóż folię i rozbij ją delikatnie tłuczkiem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Roztrzep 2 jajka w misce. W drugiej miseczce wymieszaj 1 łyżkę startego parmezanu z tartą bułką. To będzie panierka dla kurczaka.
6. Wymocz piersi w jajku z każdej strony i obtocz je kilka razy w bułce z parmezanem.
7. Usmaż eskalopki na reszcie niezbyt rozgrzanej oliwy z każdej strony na złoty kolor.
8. Przełóż mięso na talerz. Polej zielonym sosem. Podawaj z rucolą polaną octem balsamicznym i kawałkami cytryny.

Ochyda  Smacznego!

Offline

 
  • Index
  •  » Mięso
  •  » Eskalopki z kurczaka w panierce w zielonym sosie

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plhttp://www.moment.pl Sports Manager taksówka wałcz