Zapraszam!!!
Kurczak marynowany w ziołowym pesto
Składniki:
* 9 łyżek oliwy z oliwek
* 4 piersi kurczaka
* 1 cytryna
* 40 g orzechów włoskich
* 200 g pomidorków koktajlowych
* 1/2 pęczka bazylii strzępiastej
* 1/2 pęczka bazylii
* 1 kostka bulionowa KNORR z oliwą i ziołami
* 400 g makaronu tagliatelle
* sól i pieprz do smaku
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić:
1. Usuń tłuszcz z piersi kurczaka i pokrój w grubą kostkę szerokości 1 cm.
2. Do miksera wrzuć wstępnie posiekaną bazylię, orzechy i 3 łyżki oliwy.
3. W trakcie miksowania stopniowo dolej jeszcze 4 łyżki oliwy.
4. Posól mięso i posyp je świeżo zmielonym pieprzem.
5. Zalej kurczaka zmiksowanym ziołowym pesto i całość dokładnie wymieszaj. Miskę z kurczakiem zafoliuj i wstaw na minimum 30 min. do lodówki.
6. Z pomidorków koktajlowych usuń szypułkę i przekrój je na połowę.
7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
8. Na patelnię wrzuć kurczaka i połówki pomidorków.
9. Ugotuj makaron w wodzie z rozpuszczoną kostką bulionową.
10. Odcedź makaron i przełóż go na patelnię wraz z odrobiną wody, w której się gotował.
11. Całość wymieszaj, podgrzej kilka minut i podawaj.
12. Danie możesz ozdobić listkami bazylii.
Ale syf!!! Pycha!!!
Offline