Pascal Poprostu Gotuj!!!

Zapraszam!!!


#1 2008-09-07 21:35:40

rakuraku

Administrator

Zarejestrowany: 2008-09-07
Posty: 12
Punktów :   

Tradycyjny kurczak Włoski

Tradycyjny kurczak Włoski http://poprostugotuj.home.pl/files/recipes_img1/kurczak_z_ziolami_i_oliwkam.jpg

Składniki:
    *  4 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
    * 1 duża posiekana cebula
    * średniej wielkości kurczak trybowany na 4-8 części
    * 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    * 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
    * 125 ml (pół szklanki) wytrawnego białego wina
    * 1 kostka rosół z kury KNORR
    * 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
    * starta skórka z małej cytryny
    * 60 g czarnych oliwek bez pestek
    * sól i świeży pieprz do smaku
    * przyprawa w minikostkach Bazylia KNORR
    * gałązka świeżego rozmarynu
    http://poprostugotuj.home.pl/files/recipes_img2/tradycyjny_kurczak_wloski_p.jpg

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.

Jak to zrobić:
1. Do 0,5 litra gotującej się wody wrzuć 1 kostkę rosół z kury KNORR, wymieszaj trzepaczką, gotuj przez 1 minutę.
2. Kurczaka posyp dokładnie solą i pieprzem.
3. Ugnieć w moździerzu koper włoski.
4. Wlej oliwę do szybkowaru lub garnka, wrzuć cebulę, mieszaj, żeby się nie przypaliła.
5. Wrzuć do szybkowaru posiekany czosnek oraz koper, wymieszaj drewnianą łyżką.
6. Włóż kawałki kurczaka
do szybkowaru, podsmażaj przez 1 minutę z obu stron.
7. Polej kurczaka białym winem.
8. Wlej do szybkowaru 1 chochlę przygotowanego bulionu, dodaj oliwki oraz skórkę cytryny, zamknij szybkowar. 9. Przez 5 minut gotuj na dużym ogniu, następnie wyłącz gaz i otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka na pokrywce.
10. Wrzuć 1 kostkę rozdrobnionej przyprawy w minikostkach Bazylia KNORR.
11. Dodaj bazylię, pieprz i wyłóż danie na płaskie talerze.
12. Użyj gałązkę świeżego rozmarynu do dekoracji.

Nie dobre! Pyszne!

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.pl