Zapraszam!!!
Czerwone curry z kurczaka
Składniki:
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 6 listków limonki kaffir
* 1 łodyga trawy cytrynowej
* 3 łyżki oleju słonecznikowego
* 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
* 1 litr mleka kokosowego
* 3 łyżki konfitury morelowej
* 600 g piersi z kurczaka
* 60 g płatków kokosowych (nie wiórków!)
* 150 ml jogurtu bałkańskiego
* listki kolendry do posypania
Czas przygotowania: 30-40 minut
Dla 4 osób
Jak to zrobić:
1. Posiekaj cebulę, czosnek, liście limonki i trawę cytrynową.
2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę.
3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury.
4. Wymieszaj i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni.
6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się? spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko.
7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt.
8. Posyp uprażonym kokosem i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Bon appétit!
Offline