Czerwone curry z kurczaka
Składniki:
* 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 6 listków limonki kaffir * 1 łodyga trawy cytrynowej * 3 łyżki oleju słonecznikowego * 2-3 łyżki czerwonej pasty curry * 1 litr mleka kokosowego * 3 łyżki konfitury morelowej * 600 g piersi z kurczaka * 60 g płatków kokosowych (nie wiórków!) * 150 ml jogurtu bałkańskiego * listki kolendry do posypania
Czas przygotowania: 30-40 minut Dla 4 osób
Jak to zrobić: 1. Posiekaj cebulę, czosnek, liście limonki i trawę cytrynową. 2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pastę curry i smaż jeszcze minutę. 3. Dodaj mleko kokosowe, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i 3 łyżki konfitury. 4. Wymieszaj i gotuj przez 20-30 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 5. W czasie, kiedy sos się gotuje, pokrój piersi z kurczaka na cienkie plastry, a płatki kokosowe upraż na suchej patelni. 6. Kiedy sos będzie dostatecznie gęsty (powinien ,,trzymać się? spodu łyżki), zmiksuj go dokładnie i przecedź przez sitko. 7. Zagotuj sos ponownie. Pojedynczo zanurzaj w nim plastry piersi kurczaka (jeśli dodasz wszystkie od razu, zlepią się, a danie będzie nieapetyczne). Po 3-4 minutach dodaj jogurt. 8. Posyp uprażonym kokosem i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem jaśminowym. Bon appétit!
|