Zapraszam!!!
Nasi goreng
Składniki:
* 2 szklanki ryżu basmati
* 4 piersi kurczaka
* 6 jajek
* 100 g krewetek koktajlowych
* 1/2 zielonej papryki
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 żółtej papryki
* 2 zielone ostre chilli (green bird’s-eye)
* 1 duża cebula
* 2 łyżeczki kminku
* 2 łyżeczki mielonej kolendry
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżeczki sosu ostrygowego
* 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
* 1/2 cytryny
* 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
* 1 mała łyżeczka oleju sezamowego
* do dekoracji: suszona cebula, szczypiorek
Czas przygotowania: 20 min.
Na 4 osoby:
Jak to zrobić:
1. Wypłucz ryż po strumieniem wody, żeby usunąć z niego skrobię. Zalej go w garnku wodą (powinno jej być dwa razy tyle, co ryżu) i zagotuj. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, zahartuj go pod zimnym strumieniem.
2. Włóż piersi kurczaka do garnka z wodą i obgotuj go razem z sokiem z połowy cytryny.
3. W osobnych miseczkach przygotuj do smażenia warzywa: z papryki usuń pestki, i pokrój na cieniusieńkie paseczki; cebulę pokrój w drobną kosteczkę, z chilli usuń pesteczki i drobno poszatkuj; czosnek posiekaj lub przeciśnij przez maszynkę.
4. Wyjmij piersi kurczaka i zahartuj je go pod zimnym strumieniem wody (powinny być białe na zewnątrz i surowe w środku). Pokrój mięso na cienkie (ok. 2 mm.) plasterki
5. Rozbij jajka do miski i dokładnie je roztrzep.
6. W woku (ostatecznie może być patelnia) porządnie rozgrzej olej. Teraz będziesz po kolej dodawać składniki, nie przestawiając mieszać. Smażenie będzie krótkie, lecz intensywne. Zacznij od papryki i cebuli. Po chwili dodaj czosnek, wymieszaj. Następnie wrzuć płatki kurczęcia i krewetki. Wymieszaj i dodaj jajka. Kiedy się zetną, wsyp kmin, i kolendrę.
7. Dodaj ryż i zamieszaj. Wlej sos sojowy, ostrygowy i olej sezamowy. Na koniec wrzuć chilli.
8. Przed podawaniem możesz posypać danie suszoną cebulą i posiekanym szczypiorkiem.
Ochydne! Pycha!
Offline