Nasi goreng
Składniki: * 2 szklanki ryżu basmati * 4 piersi kurczaka * 6 jajek * 100 g krewetek koktajlowych * 1/2 zielonej papryki * 1/2 czerwonej papryki * 1/2 żółtej papryki * 2 zielone ostre chilli (green bird’s-eye) * 1 duża cebula * 2 łyżeczki kminku * 2 łyżeczki mielonej kolendry * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki sosu ostrygowego * 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego * 1/2 cytryny * 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia * 1 mała łyżeczka oleju sezamowego * do dekoracji: suszona cebula, szczypiorek
Czas przygotowania: 20 min. Na 4 osoby:
Jak to zrobić: 1. Wypłucz ryż po strumieniem wody, żeby usunąć z niego skrobię. Zalej go w garnku wodą (powinno jej być dwa razy tyle, co ryżu) i zagotuj. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, zahartuj go pod zimnym strumieniem. 2. Włóż piersi kurczaka do garnka z wodą i obgotuj go razem z sokiem z połowy cytryny. 3. W osobnych miseczkach przygotuj do smażenia warzywa: z papryki usuń pestki, i pokrój na cieniusieńkie paseczki; cebulę pokrój w drobną kosteczkę, z chilli usuń pesteczki i drobno poszatkuj; czosnek posiekaj lub przeciśnij przez maszynkę. 4. Wyjmij piersi kurczaka i zahartuj je go pod zimnym strumieniem wody (powinny być białe na zewnątrz i surowe w środku). Pokrój mięso na cienkie (ok. 2 mm.) plasterki 5. Rozbij jajka do miski i dokładnie je roztrzep. 6. W woku (ostatecznie może być patelnia) porządnie rozgrzej olej. Teraz będziesz po kolej dodawać składniki, nie przestawiając mieszać. Smażenie będzie krótkie, lecz intensywne. Zacznij od papryki i cebuli. Po chwili dodaj czosnek, wymieszaj. Następnie wrzuć płatki kurczęcia i krewetki. Wymieszaj i dodaj jajka. Kiedy się zetną, wsyp kmin, i kolendrę. 7. Dodaj ryż i zamieszaj. Wlej sos sojowy, ostrygowy i olej sezamowy. Na koniec wrzuć chilli. 8. Przed podawaniem możesz posypać danie suszoną cebulą i posiekanym szczypiorkiem.
Ochydne! Pycha!
|